България има важна роля не само в подкрепа на Европол, но и на всички институции на ЕС в борбата с опасностите на днешния свят. Господин Цветанов спомена някои операции, има още много, и това се дължи на професионализма на българските правоприлагащи органи. Европол винаги ще бъде в подкрепа тук в България.

Това заяви изпълнителния директор на Агенцията на Европейския съюз за сътрудничество в областта на правоприлагането (Европол) Роб Уейнрайт по време на среща с външния министър Екатерина Захариева и председателя на Праламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред в 44-то Народно събрание Цветан Цветанов, съобщиха от външното ни министерство.

Захариева връчи "Златна лаврова клонка" на Роб Уейнрайт. Най-високото отличие на Министерството на външните работи на Република България му бе връчено за неговата подкрепа за българските правоохранителни органи и за издигането на авторитета на България като важен фактор в борбата с организираната престъпност и тероризма.

"Това не е първото отличие, което получавате от българската държава. Вашите заслуги и помощ към правоохранителните ни органи са големи. Благодаря ви за подкрепата и съм убедена, че нашето сътрудничество ще продължи и в бъдеще", заяви Захариева пред Роб Уейнрайт.

От свое име Цветанов благодари за отличното сътрудничество с изпълнителния директор на Европол и допълни, че под негово ръководство агенцията се е отворила към всички държави членки и към трети държави в борбата с организираната престъпност и тероризма.

"Има доста съществени операции, които сме организирали с Европол - разбиването на печатницата в Долно Сахране за фалшиви евро, които бяха разпространявани в 24 държави, операция Феникс със задържани 1,2 т дрога, операцията с Италия срещу източване на кредитни карти. Той участва лично и в работата след терористичната атака в Бургас", подчерта Цветан Цветанов.

"Привилегия за мен беше да водя Европол в последните 9 години. България има важна роля не само в подкрепа на агенцията, но и на всички институции на ЕС в борбата с опасностите на днешния свят. Господин Цветанов спомена някои операции, има още много, и това се дължи на професионализма на българските правоприлагащи органи. Европол винаги ще бъде в подкрепа тук в България. От името на моята служба и нейните служители приемам тази чест и награда днес", каза Роб Уейнрайт при връчването на най-високото отличие на МВнР.

Роб Уейнрайт е избран за директор на Европол през 2009 г. и преизбран за втори мандат през 2012 г. Уейнрайт е носител и на почетното отличие на Министерството на вътрешните работи "ЗА ДОБЛЕСТ И ЗАСЛУГА" - I степен.