Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) няма нужда от това да бъде разформирована, а да бъде подкрепена. Там има специалисти, които могат да се ползват и да работят в добра посока. Това заяви служебният регионален министър арх. Иван Шишков пред БНТ.

Когато има задълбочена работа между ръководството на МРРБ и АПИ, могат да се случват нещата, но някой трябва да подреди нещата, а не само да критикува. В момента инхаус процедури не се провеждат.

Той обясни, че темата за пробите и излезлите резултати от тях станали повод за политическо обстрелване между партиите в предизборната кампания. Взимането на пробите е основно и с единствената цел да знаем пътищата в какво състояние са и какви ремонти да се предвидят. Основният проблем на пътищата е начинът, по който са строени и са ремонтирани, посочи Шишков.

Държавната лаборатория, която прави проверката на ядките е към АПИ. Когато се въвеждат строителните и пътни обекти в експлоатация, лабораторията не може да отиде и да вземе ядки от пътя. Този процес има механизъм, по който да бъде контролиран, но не е написан така, че контролът да бъде извършван изцяло от лабораторията, уточни регионалният министър.

"След 10-15 дни ще направим така, че да обобщим резултатите от проверките и ще дадем ясен алгоритъм на следващия редовен кабинет, за да може да ремонтира магистралите", увери арх. Иван Шишков.

За Великден МРРБ има амбицията да пусне движението в две части на две магистрали от "Ботевград-Мездра" и една измъчена магистрала - магистрала "Европа" и частта, която е непосредствено преди ГКПП "Калотина". Много е важно да строим повече магистрали, настоя регионалният министър.

Трябва да се промени икономическият механизъм, по думите му. Според него част от магистралите трябва да бъдат строени на концесии, защото така няма да се харчат огромни средства от бюджета на държавата. Тунелът под Петрохан и магистрала "Рила" могат да бъдат реализирани през концесия.

За увеличението на ТОЛ таксите, Шишков заяви, че тол таксите ще бъдат вдигнати, но ще има различни ставки за превозвачите. В момента се изчиства справедливият механизъм за ТОЛ таксите.

Арх. Иван Шишков: Магистралите ни са претоварени, защото са малко

Арх. Иван Шишков: Магистралите ни са претоварени, защото са малко

Пътищата ни се нуждаят от ремонт, обобщи регионалният министър