Ако видите китайски дракон да танцува в ритъма на класически валс в центъра на София, не се изненадвайте. Тази неделя на столичната улица „Цар Иван Шишман" могат да се срещнат всякакви колоритни артисти на кокили, мимове и улични музиканти.

Днес стартира инициативата на Столична община „София диша", която ще се проведе в три поредни недели.

Централната улица „Цар Иван Шишман" е затворена през целия ден от 7.00 до 23.00 ч., а полицейски патрули следят за „заблудени шофьори", които въпреки знаците се опитват да паркират на пешеходната зона между ул. „Граф Игнатиев" и площад „Народно събрание".

В неделната улична фиеста се включиха софийски улични музиканти, различни състави за класическа музика, изпълнители на капоейра музика и диджеи.

По време на уличния празник се проведоха турнири по мини тенис, бадминтон, дартс, джаги и други. Към инициативата се присъединиха скейтбордисти и велосипедисти, за които бяха направени специални рампи.

Деца рисуваха с пръсти върху бели платна, а родителите им спокойно можеха да седнат в близкото заведение, без да се притесняват от минаващи наблизо автомобили. Малките романтични заведения спокойно се бяха разположили на улицата и предлагаха освежаващи напитки в горещия летен следобед.

Живеещите на улицата хора пък излизаха на терасите, за да снимат неделната улична фиеста. Възрастни хора, деца, металисти и пънкари с бутилка бира, гей-двойки и туристи, отседнали в близкия хотел „Радисън", се разходиха по живописната уличка, за да се насладят на забавленията, които предлага днес ул. „Цар Иван Шишман".

„За първи път в моето детство мога да изляза на улицата. За това съм седнал тук", сподели Тивериополският Епископ Тихон, когото намерихме седнал в заведение на улицата с чаша бира.
Според него улицата трябва да стане "Via condotti" (известна пешеходна улица в центъра на Рим) на София.

Тук е свършвала София, а на тази улица е минавала малка вада. На ул. „Цар Иван Шишман" 19 се намира къщата на д-р Соколов, който е имал първия автомобил в София", разказа още той.
„Сега от автомобили не можем да се отървем", каза през смях епископът.

Той разказа още, че на улица „Цар Иван Шишман" са живели Генерал Георгиев, Никола Петков, Цанко Церковски. Това е една интересна търговска улица, допълни Тивериополският Епископ Тихон.

Следващите пешеходни зони според него трябва да бъдат градинката на църквата „Свети Седмочисленици", бул. „Граф Игнатиев", „Солунска" и „Витошка".