Тялото на шофьора на цистерната, която вчера се обърна на АМ „Хемус", почти изцяло е висяло през прозореца, като той се е задържал благодарение на мускулите на раменете си.
Припомняме, при катастрофата цистерната се обърна, а шофьорската кабина висеше от виадукта над пропаст на 128 м. височина.

Това обяви старши-спасител Кирил Дикански на брифинг по повод спасителната операция, проведена вчера.

Именно той е достигнал до шофьора. Пред медиите Дикански обясни, че е имало късмет, че човекът не е бил сериозно наранен и не се е налагало поставянето му на носилка.

Той обаче подчерта, че е имало сериозен риск кабината да се откъсне изцяло. „Човекът беше в шок, ръцете и краката му трепереха", каза спасителят.

Общо 62 служители на МВР са участвали в операцията вчера. 35 от тях са отговаряли за обезопасяването на района. Ръководителят на специализираната операция Тошко Бързилов я определи като сложна.

Основната цел била да спасят човешкия живот и да не допуснат да пострадат участващите в спасяването. На мястото са били насочени екипи от пожарната, пренасочени били и сили от столичната дирекция.

Преди първия екип да пристигне на мястото на инцидента, непрекъснато се поддържала връзка с шофьора с цел да бъде запазен в адекватно състояние и да не загуби съзнание.

Шефът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" комисар Николай Николов определи вчерашния казус като „тежка спасителна операция". „Отчитаме изключително добрата организация на място и най-вече усилията на нашите корави момчета, които спасиха един човек на границата на смъртта", изтъкна Николов. Той обяви, че ръководството на МВР ще ги поощри.
Николов подчерта, че е имало риск за хората там, но той е бил премерен, тъй като служителите са били изключително подготвени.

Шефът на пожарната бе категоричен, че цистерната е била празна. В нея е имало около 10% технологично изискуем минимум, което се равнява на около 2 тона газ. Количеството обаче е било постепенно изпуснато. Участниците в операцията са обливали непрекъснато с вода цистерната.

Във вчерашната операция за първи път в такъв тип спасяване е използвана автомеханична стълба. Това бил единственият вариант, човекът да бъде спасен от пропастта. Първоначално са обмисляни и варианти за въздушна помощ, но е решено, че това е по-рисковия подход.

Бързилов подчерта, че тримата служители, които присъстваха днес на брифинга, са били вчера в почивка, но са се отзовали много бързо. Операцията е започнала около 19.45 и е приключила за 20 минути.

На брифинга присъстваха и другият старши спасител от Столичната дирекция Пожарна безопасност Йордан Михайлов, както и младши инспектор Борислав Беров от Районната служба в Благоевград.

Стана ясно, че спасителите са имали известни резерви в това да участват в днешния брифинг, водени от убеждението, че тяхната работа е да спасяват на място.