Отчетът за доходността на реколтата не е особено добър, но можеше да е и по-лош. Чашата е наполовина пълна, въпреки огромната суша. Това каза председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева в ефира на Bulgaria ON AIR.

30% по-ниски са добивите спрямо предходната година, но имаме достатъчно зърно за продажба. Нямаме причини за притеснения, поясни тя. Според нея има важен фактор, касаещ цената на хляба - висока безработица, ниска себестойност, ниско потребление.

При консумация на новата реколта никой не можел да прогнозира какви ще са цените, стана ясно от думите ѝ. Традиционно преходните запаси се изчерпват около 15 октомври. Борсови са цените на зърнените култури. Не си представяйте, че нещо ще се случи изведнъж с взрив. На пазара съществуват над 200 вида хляб, които са на различни цени, допълни Кукушева.

Според нея цената на газа се връща към нивата, които сме очаквали. Към това прибавяме и цените на ТОЛ таксите, тоест себестойността е трайно нагоре.

Правителството в момента готви Бюджет 2021 и нека помислят дали е необходимо насъщният да е достъпен и за пенсионерите, подчерта още Кукушева.

България остава сериозен износител и продаваме на най-чувствителните пазари, каквито са арабските народи. Те определено разбират от здравословни мерки в храненето", обясни още председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите. Кукушева подчерта, че за храните за децата и градините контролът бил занижен и неефективен.