"Един народ е толкова голям, колкото големи са мечтите му, а не територията му". С тези думи президентът Росен Плевнелиев се обърна към младежите от цялата страна, които получиха бронзовите си отличия от участието си в Международната награда на Херцога на Единбург за 2016 година.

Призът представлява една от най-големите програми за личностно развитие в света и се провежда у нас под патронажа на българския държавен глава.

Президентът Плевнелиев подчерта, че за него е огромна чест да връчи отличията. "Гордеем се, защото вие сте млади хора с амбиции, които искат да вдигнат високо летвата", обърна се още той към младежите в залата. "Вие сте млади хора с план", изтъкна държавният ни глава. "Гордеем се с вашите мечти и сме с вашите мечти. Ако сега сме стотици догодина ще бъдем хиляди и аз пак ще бъда с вас", обеща още Плевнелиев.

Президентът посочи още, че в XXI век не са силни тези народи, които имат силни армии, а народите, които имат образование, мечти и планове за своето развитие.

Нейно превъзходителство посланикът на Великобритания у нас Ема Хопкинс, която също е носител на сребърно отличие на Херцога на Единбург, заяви в приветствието си към младите, че 28 години по-късно Международната награда е една глобална организация.

Хопкинс изтъкна, че учението не е само в класната стая и участието в програмата дава възможност да се учим от живота, възпитава качества като постоянство, любопитство, оптимизъм. "Поздравявам всички - трябва да се гордеете", обърна се тя към присъстващите младежи в залата.

Международната награда е младежка програма за личностни постижения в сферата на неформалното образование, като включва ученици и студенти на възраст от 14 до 24 години от 144 държави. Участниците си поставят амбициозни цели в сферата на доброволчеството и усвояването на практически умения.

Инициативата предизвиква младите хора да развиват самодисциплина при определянето и постигането на цели, да изграждат лидерски качества, да усвояват умения за работа в екип и други.

Милена Ленева от фондацията "Международната награда на херцога на Единбург-България" припомни максимата, че за да се отгледа едно дете е нужно цяло село. "Всички ние носим лична отговорност да вярваме в младите хора, да им казваме "ти можеш" и да им придаваме позитивните мисли.

90 младежи от цялата страна получиха своите бронзови отличия лично от патрона на наградата президентът Росен Плевнелиев.