Президентът на Европейския шахматен съюз и на Българската федерация по шахмат Силвио Данаилов бе удостоен с орден "Стара планина" първа степен за "изключително големите му заслуги към Република България в областта на физическото възпитание и спорта".

Решението за награждаването на Данаилов е с указ 5 на Президента на Република България Георги Първанов от 4 януари.

Президентът Първанов заяви: "Аз съм награждавал много българи, много приятели на нашата страна, но днес съм повече от удовлетворен. Господин Данаилов има сериозни заслуги към българския спорт".

Личният мениджър на бившия световен шампион Веселин Топалов, който празнува 50-годишен юбилей, сподели: "Развълнуван съм, щастлив съм, благодарен съм на всички.

Днес е забележителен ден в моя живот, тъй като получавам най-високото държавно отличие на моята родина. Радвам се, че го получавам тук, в България.

Благодаря на президента, на премиера, на министъра на спорта, на моето семейство, на най-скъпите му приятели, които са тук, както и на медиите".

На церемонията присъстваха Веселин Топалов, министъра на спорта Свилен Нейков и много други личности, свързани с шахмата и спорта.