Лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски присъства на тържественото откриване на изложбата „Епохата на Цар Фердинанд I. Завръщането на България в Европа" в Народната библиотека.

Той нарече изложбата средство, което може „да ни даде самочувствието на европейци, от което все още има дефицит, а трябва да постигнем" и призова българското общество и по-специално младите да посетят изложбата.

Той благодари на всички, които са допринесли за създаването на изложбата.
Сакскобургготски подчерта факта, че всички трябва да положим огромни усилия „ за това завръщане към Европа, така да стане, че да не бъде поредното, а да бъде окончателното и от сега нататък само България да върви нагоре към Европа".

На официалното събитие присъстваха и зам.-министърът на културата Явор Милушев и проф. Андрей Пантев, (който е автор на уводния материал към хартиения вариант на изложбата), редица български политици и общественици и съпругата на лидера на НДСВ Маргарита Сакскобургготска.

Експозицията е проект на Министерството на културата, Министерството на външните работи, Държавна агенция „Архиви", Народната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий" и е част от комуникативната стратегия на България за ЕС.