"Между 20 и 40% се снижава вероятността от заразяване, средно 30 процента. Да, маските не предпазват 100%, но снижавайки с 30% един процес, който в момента в нашата държава е експоненциален, тоест промяната на броя на новите пациенти в рамките на седмична база, е около 90%, в рамките на 2 седмици е 200% ръст, намаляването с 30% всъщност е голям ефект".

Това каза д-р Александър Симидчиев, началник на отделение в МВР болница за предаването "Панорама" по БНТ.

Има и по-ефективни мерки, но те са свързани с по-голямо неудобство за обществото и риск за икономиката, призна специалистът.

Според Симидчиев, вирусът променя социалните отношения, но е извадил наяве положителни качества на лекарите. 

Припомняме, че от 22 октомври се въведе у нас противоепидемична мярка за носенето на маска или друго средство, покриващо носа и устата, на открити обществени места.

Без маска деца до 6 г., спортисти, при над 1,5 м. дистанция и в заведенията

Без маска деца до 6 г., спортисти, при над 1,5 м. дистанция и в заведенията

Иначе гражданите трябва да носят маска или друго средство, като кърпа, шал или шлем

При струпване на хора и невъзможност за спазване на физическа дистанция от 1,5 м. гражданите трябва да носят маска или друго средство, покриващо носа и устата (в т.ч. кърпа, шал, шлем и др.). Изключения са клиентите в местата за хранене и в питейните заведения; спортуващите на открито и закрито; участниците в конгресно-конферентни мероприятия и др. подобни по време на изказванията си; водещите и гостите в телевизионни предавания.

Изключенията са и за децата до 6-годишна възраст.