Д-р Александър Симидчиев написа във фейсбук профила си, че срещу него има пусната жалба до Българския лекарски съюз. Той посочва, че е бил осъден от медицински център за алтернативна медицина, който по думите му се управлява от професор от БАН.

Повечето от жалбоподателите работят в един медицински център (https://www.integramed.org/ekip) за който има любопитни публикации, една от които добре документирана (https://6nine.net/2021/02/28/integramed-rzi/), пояснява Симидчиев.

Той разказа, че началото на казуса е започнал през 2016 година в едно телевизионно интервю, с участието на медицински център "Интеграмед" , който по думите на Симидчиев, практикува алтернативна медицина, която е в нарушение на Закон за здравето. По думите му няколко дни по-късно МЗ се е самосезирал и временно е затворил центъра, но малко по-късно, той е възстановил своята дейност.

В края на 2018 година пуснах подписан от мен сигнал до Столична здравна инспекция, която е под шапката на Министерство на здравеопазването. Проверката за пореден път установява едно и също нарушение - "Интеграмед" лекува онкологично болни, но без да има законовото право да прави това - няма специалист онколог. Центърът може да осъществява медицинска дейност само в конкретни три направления - "Урология", "Хирургия" и "Вътрешни болести", но не и дейности в направление "Онкология". Причината е, че няма наличен лекар с призната специалност "Онкология". Управителят д-р Христо Дамянов има докторска степен по научна специалност "Онкология". Но притежаването на ОНС "Доктор" не е равно на притежаване на медицинска специалност, това не го прави компетентен в тази сфера и законът не му позволява да практикува тази специалност. Минаха повече от 2 години от пускането на този сигнал и получаване обратно на отговор.

Управленското дуо изключително смело пуска сигнали и оплаквания срещу лекари към Български лекарски съюз, заявява в позицията си Симидчиев.