Ако не се стигне до осъдителна присъда, след като бъде внесен обвинителен акт срещу Алексей Петров, след като бяха изказани толкова много приказки и то политически от страна на вътрешния министър, той задължително трябва да си подаде оставката.

Това коментира Димо Гяуров, народен представител, член на Антикорупционната комисия и бивш началник НРС.

"Никой министър не може да си позволява обвинения към съдебната система още повече, ако няма конкретни доказателства", добави Гауров. Без да е наясно с детайлите по отношение на делото и промяната на мярката на неотклонение на Алексей Петров от "задържане под стража" в "домашен арест", категоричен е Гяуров. Той смята, че съдът е подходил "абсолютно принципно".

"Защото мярката за неотклонение не е наказание. Мярката за неотклонение според закона се взема, за да може да облагодетелства разследването и да може да доведе до установяване на обективната истина", обясни народният представител.

Гяуров отбеляза, че ако през месеците, в които Алексей Петров е бил държан в ареста не са събрани достатъчно доказателства или те не дават основание на съда да им се доверява, тогава съдът няма друг изход освен да вземе такова решение, както в случая на бившата барета.
"От тази гледна точка нито един вътрешен министър не може да си позволява да дава оценки на съда. Ако Цветанов е направил такава оценка - това е изключително некоректно", каза още Гауров.