Новата политическа звезда- "Промяната продължава" ще концентрира голяма част от обществения интерес в себе си, както на предходните избори го направи "Има такъв народ". Това каза политологът Слави Василев, съобщи БГНЕС. По всичко личи, че те ще заемат водеща позиция в следващото Народно събрание. Те растат в социологията, който растеж съм убеден, че ще наблюдаваме и по време на кампанията. Докъде ще стигне той не знам, но има сериозен потенциал. Може би това е ключът към един различен парламент, в който мнозинство на промяната ще има, което голяма част от гражданите очакват.

Слави Василев смята, че коалиция между т. нар. протестни формации без участието на БСП ще бъде трудно да се сформира, освен ако Кирил Петков и Асен Василев "не се изстрелят до небесата". "Хората, които са избрали да обръщат страницата "Борисов", ще гласуват за Румен Радев на президентския вот, може би ще гласуват и за Лозан Панов. Ще гласуват и за някои от тези 4-5 формации, които биха влезли в Народното събрание. От другата страна хората, които са избрали Бойко Борисов, ще гласуват за ГЕРБ и подкрепения от тях кандидат-президент проф. Анастас Герджиков. В това няма никакво объркване", подчерта анализаторът.

64% искат кабинет в следващото НС, дори и с големи компромиси

64% искат кабинет в следващото НС, дори и с големи компромиси

Балотаж Радев/Герджиков, третото място за Карадайъ, според Центъра за анализи и маркетинг

По думите му евентуален втори тур няма да обърка сметките на настоящия държавен глава Румен Радев, за когото повечето анализатори предричат лесно спечелване на втори мандат. "Не мисля, че това ще затрудни президента Радев, тъй като той ознаменува промяната. Промяна, която хората виждат по различен начин, но всички стигаме до едно - промяна без Борисов да си тръгне не може да има. Това е общият знаменател. Всички хора, които независимо дали гласуват "ляво" или "дясно", дали са либерали или консерватори, те виждат промяната като обръщане на страницата от ерата "Борисов", а Радев е именно този политик, който с вдигнатия юмрук отвори фронта против Борисов. Не смятам, че през следващите месеци ще има някой, който да му отнеме тази извоювана от него позиция. Не виждам опасност за него", смята Слави Василев.

Решението на ДПС за първи път в историята на партията да издигне свой кандидат - лидерът Мустафа Карадайъ, политологът коментира така: "Това е един достоен ход зад ДПС. Аз смятам, че електоралната почтеност спрямо избирателите изисква партиите да издигат партийни кандидати. ДПС бяха достатъчно смели да издигнат собствена партийна кандидатура". Реалният политически смисъл на това е да мобилизират своя електорат чрез една разпознаваема сред българските мюсюлмани фигура. Ако предположим, че Анастас Герджиков отиде на втори тур, тогава тези хора вече ще бъдат готови да хвърлят всички усилия. Стратегията на ДПС е "всичко друго, но не и Радев да бъде президент", подчерта още политологът.

анкета

Ще отидете ли да гласувате на 14 ноември?

Виж резултати

Да, гласувам винаги 75.4%

Ако времето е добро за разходка 1.9%

Това ще им е за последен път 4.4%

Още се колебая 5.9%

За какво? Ако от изборите зависеше нещо… 12.5%

Силите на статуквото са притиснати. ГЕРБ са притиснати, ДПС са притиснати. От тях можем да очакваме изненади. Това са силни опоненти и не бива да бъдат подценявани. Президентът Румен Радев не ги подценява със сигурност. Биха могли да станат и някакви сътресения, тъй като това са хора, способни на мръсна игра. Каквото и да направят обаче, те няма да отнемат убеждението на българина, че трябва да живеем в една по-справедлива среда. Среда, в която политиката не е уродливо явление, в което има нощни шкафчета, пълни с пари, а средство, с което да се повишава благосъстоянието на хората. Борисов се превърна в анти-образа на почтеността в българската политика, ДПС също е анти-образа на почтеността. Каквото и да направят, няма да могат да засенчат Радев", смята Василев, според когото протестните формации в следващия парламент ще разговарят много "по-меко и цивилизовано".