борисовТази година дадохме 300 млн. лева за авиационна техника, заяви премиерът Бойко Борисов на базата в Граф Игнатиево. След магистралите е време да помислим и за българските пилоти, допълни той, цитиран от Дарик. Ако успеем да намалим сумата, до Нова година ще си вземем и третия „Спартан", уточни премиерът.

„Летците ни са много добри, американските генерали и командири са изключително впечатлени и постоянно ни хвалят какви асове имаме", каза още министър-председателят. Преди да отлети за столицата, в книгата на авиобазата той написа: „На мъжкарите от ВВС - успех!".

Бойко Борисов беше на авиобазата в Граф Игнатиево, за да наблюдава част от българо-американското военновъздушно учение „Тракийска звезда - 2010". То започна с изпълнения на тактически задачи от новодоставеният транспортен самолет „Спартан". Първата от тях беше спускане на десантичици. Последва изпълнение на задача от вертолети „Кугър" и „Ми-17" - отцепване на района и извършване на медицинска евакуация.

По време на операцията два вертолета „Кугар" непрекъснато дежуриха във въздуха.

Това е 8-ма или 9-та съвместна акция на български и американски военнослужещи, обясни полк. Анатоли Кръстев, помощник на началника на ВВС по подготовката. Това учение е планирано и разчетено, така че не сме имали проблем с осигуряване на горивото за самолетите и вертолетите, добави той.