Започва следенето на нивото на река Дунав, което е достигнало нива от над 750 см. Разпоредено е „повишено внимание” към обстановката по поречието на реката в началото на българския участък.

Със заповед на областния управител на Видин Момчил Станков се въвежда в действие Първи етап от Плана за провеждане на високите води на река Дунав, който се активира при достигане на ниво от 750 см.

Днес нивото на река Дунав при Видин е 753 см.

Започва и ежедневно наблюдение на дунавските диги, за които отговаря "Напоителни системи" ЕАД-клон Видин. Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" има задължението да следи нивото на река Дунав при рейката на град Видин три пъти в светлата част на денонощието.

Всички служби, ангажирани с изпълнението на Областния план за защита при бедствия, се задължават да поддържат постоянна връзка помежду си и при рязка промяна в обстановката, незабавно да информират областния управител, който оглавява Областния кризисен щаб.

Малко по-рано от Министерство на околната среда и водите съобщиха, че водните количества на реките в по-голямата част от страната са около праговете за високи води.

Около и под прага за средни води са р. Черни Вит при с. Черни Вит, р. Голяма река при гр. Стражица (Дунавски басейн), р. Врана при с. Надарево, р. Айтоска при гр. Камено, р. Факийска при с. Зидарово и р. Ропотамо при с. Веселие (Черноморски басейн), горно и средно течение на р. Марица (Източнобеломорски басейн).

През следващото денонощие се очакват значителни валежи с количества до 20 л/кв.м.

Времето може да бъде потенциално опасно. Явленията, които са прогнозирани, не са необичайни, но изискват внимание, ако възнамерявате да вършите работа на открито. Следете прогнозите за времето и не поемайте излишен риск, предупреждават още от МОСВ.