Русия иска сериозно разследване смъртта на Милошевич

Слободан Милошевич 64-годишният бивш президент на Югославия Слободан Милошевич е починал в затвора в Хага, съобщи радио Б-92.
Той бил намерен мъртъв в леглото на килията си.

Информацията е потвърдена от правителствени източници в Белград, както и от адвоката на Милошевич, съобщава БиБиСи.

Междувременно стана ясно, че Хагският трибунал е започнал разследване по обстоятелствата около смъртта на бившия президент.
Ще му бъде направена пълна аутопсия и токсикологичен анализ, но в същото време френският външен министър Филип Дуст Блази обяви пред Ройтерс, че Милошевич е починал от естествена смърт.

Семейството му е информирано, съобщиха още холандските власти.
Братът на Милошевич, Борислав, заяви, цитиран от руските медии, че изцяло отговорен за смъртта на Слободан е Трибуналът в Хага.

Припомняме, че двама кардиолози, лекуващи Милошевич в Хага, предупреждаваха, че състоянието му може да се влоши и последиците могат да бъдат критични.
Те обясняваха, че кръвното му налягане е изключително високо и че това може да разруши сърцето, бъбреците и централната нервна система.
Тези здравословни проблеми принудиха Милошевич да поиска разрешение от Трибунала в Хага да отиде в Москва, където да се лекува.
Молбата му не бе удовлетворена, което предизвика и недоволството на Русия, където властите се почувстваха засегнати от това, че ги смятат неспособни да гарантират охраната му.



Слободан Милошевич е роден на 20 август 1941г. в гр.Пожаревац, Сърбия.
През 1964г. завършва право в Белградския университет.
През 1984г. става шеф на белградската организация на Комунистическата партия. През 1990г. е избран за президент на Сърбия.
До 1997г. е президент на Сърбия, а от 1997г. до 5 октомври 2000г. е президент на Съюзна република Югославия.

На 27 май 1999г. Хагският трибунал на ООН за военнопрестъпления в бивша Югославия повдига обвинение срещу Слободан Милошевич за геноцид, престъпления срещу човечеството и за военни престъпления.
На 5 октомври 2000г. Милошевич е принуден да се оттегли от президентския пост и на 29 юни 2001г. е предаден на трибунала в Хага, където от 12 февруари 2002 г. трябва да отговаря по 66 обвинения, сред които участието му в убийството на хиляди босненски мюсюлмани.

Припомняме, че Милошевич сам пое защитата си. През февруари 2004 г. главният обвинител в Хага прекъсна делото, за да може Милошевич до август същата година да подготви защитата си.

Защитата му бе фокусирана най-вече върху обвиненията за убийствата на хиляди етнически албанци в Косово, тъй като се смята, че той директно е издавал заповедите на сръбските части.

За да подкрепи аргументите си, Милошевич призова 48 свидетели.



Пътят към Хага
1 април 2001 - Сръбското правителство съобщава официално, че бившият югославски президент Слободан Милошевич е арестуван след продължили през цялата нощ преговори в личната му резиденция в Белград
4 април 2001 - Югославският президент Воислав Кощуница отхвърли възможността за незабавен трансфер на Слободан Милошевич в съда на ООН в Хага
3 май 2001 - Югославски съд съобщи, че е връчил обвинителния акт, издаден от Международния трибунал в Хага, на бившия югославски президент Слободан Милошевич
4 юни 2001 - Управляващата коалиция в Югославия не успява да постигне съгласие по проектозакон, който би създал условия за предаването на бившия президент Слободан Милошевич на трибунала
7 юни 2001 - Премиерът на Сърбия Зоран Джинджич смята, че предаването на бившия югославски президент Слободан Милошевич на трибунала на ООН в Хага е неизбежно
23 юни 2001 - Югославското правителство приема декрет, който ще даде възможност да бъде екстрадиран бившият президент Слободан Милошевич
29 юни 2001 - Бившият югопрезидент Слободан Милошевиче е предаден на Международния трибунал в Хага