Само за последните няколко години около 20 000 македонци са поискали и получили българско гражданство. Само за септември месец те са 146. А днес ще бъдат разгледани още няколко молби.

Това каза министър Божидар Димитров в коментар на случая Спаска Митрова, която вчера бе освободена от македонски затвор.

Случаят Спаска е част от цялостната ребългаризация, която се наблюдава в последните години, това са хора с българско самосъзнание и те са наши сънародници, според Божидар Димитров.

Той предупреди обаче, че случаят Спаска Митрова първо не е приключен, а после и че той няма да бъде последен. Именно това показва, че Скопие изключително се притеснява от отношението към България.

В момента предстои Спаска да си върне детето, след което те трябва да дойдат в България, където да бъдат прегледани и лекувани.

Лечението им ще се осъществи в правителствена болница, съобщи министър Димитров. Той потвърди, че лечението на Спаска се налага и заради полицейското насилие, на което е била подложена в затвора.
„И това е от официални служители, иначе останалите затворници са били на нейна страна и са я подкрепяли", изказа възмущението си още Божидар Димитров.

Според македонското законодателство, детето на Спаска Митрова не й е отнето и то още днес би трябвало да бъде при нея.
На 29 октомври предстои дали за родителските права и тогава според процедурите, съдът може да реши вече други, обясни още министър Димитров.

Министърът каза, че през цялото време България е водила изключително настоятелна, макар и тиха дипломация по отношение на властите в Скопие, както от страна на вътрешния министър Желева, така и лично от премиера, който два пъти е разговарял с колегата си Груевски. Въпреки това Спаска е освободена не по-рано, а в рамките на македонските закони.

„Това е изключително нехуманно, но беше очаквано. В самата Македония няма осъдена жена по такъв казус. От тук нататък ще се види какво може да се направи, каза Божидар Димитров.