Безспорно скандалът в МВР и този около Куйович са свързани.

Това заяви бившият главен секретар на МВР Валентин Петров в ефира на БиТиВи. Той потвърди изказано преди дни от него мнение, а именно, че скандалът около наркодилъра е подготвен от определени кръгове от средите на БСП.

Безспорно обаче и лица от други политически кръгове се възползваха, посочи още Петров. Той отказа да говори с конкретни имена, но беше категоричен, че може да изнесе достатъчно факти за случая около сръбския затворник.

Валентин Петров отказа да съобщи данните, с които разполага в ефир, защото по думите му те представляват класифицирана информация. В тази връзка той призова да бъде разпитан от компетентните органи.

Бих могъл да споделя много неща, които тук не мога заради това, че са секретна информация, аргументира се бившият главсек.

Петров коментира още, че твърде много неща по скандала в МВР и Куйович са останали скрити и от обществото и от специализираните органи. По думите му информация, събирана от група служители от МВР и службата за борба с организираната престъпност, не е била предавана на прокуратура, а данните са използвани с „цел оклеветяване и омаскаряване на някои".

Бившият главен секретар на МВР каза още, че ръководството на ДАНС в лицето на Петко Сертов е укрило документи за това, какво се е случило.
Той посочи, че част от служителите на ГДБОП са изнасяли секретна информация. От друга страна прокуратурата не е получавала рапорти на служители на ДАНС, в които Куйович е обяснявал какви отношения е имал със служители на МВР.

По времето на Ваньо Танов в ГДБОП служители използваха службата за други цели и контактуваха с политици от БСП, посочи Валентин Петров.

Той обяви за „абсолютно неверни" твърденията на наркобоса, който заяви, че е му е плащал и проблемите му са започнали именно когато е спрял да дава пари.

Бившият главсек на МВР се аргументира, като обясни, че месеци след като е заел поета директор на службата с борба с организираната престъпност, Куйович е бил експулсиран от страната по негово нареждане за 10 години. С моето идване в София, аз реших проблема с него, посочи Петров.

От ефира на БиТиВи той се обърна и към бившия вътрешен министър Румен Петков, като го призова да „излезе и да каже защо осветли Алексей Петров, да каже защо не се съгласи с предложението ми за освобождаване на Ваньо Танев, да каже за срещите с Галеви".

В студиото Петров показа писмо, в което по думите му е изнесен целият сценарии на скандала и се изясняват целите му. Писмото е подписано от с инициалите Ц.Ц., зад които според бившия секретар се крие личността на експерта по сигурността и член на Висшия съвет на БСП Цвятко Цветко и започва с обръщението „Серго", тоест бившия премиер Станишев.