Обща пресконференция, букет и размяна на подаръци между новия служебен външен министър Светлан Стоев и вече бившия Екатерина Захариева в Министерство на външните работи. Двамата размениха постовете си публично пред медиите и коментираха с обща позиция някои важни външнополитически теми.

Основната - позицията на България към Северна Македония и отново разгарянето на страстите за позицията ни за приемането на съседката ни в ЕС, бе категорична.

"Рамковата позиция с Република Северна Македония е приета с консенсус на всички политически сили в българския парламент, служебното правителство не може да я променя, но каквото зависи от служебния кабинет, ще бъде направено за продължаване на диалога със страната. Всичко е в ръцете на официалните представители на Северна Македония, те са наясно каква е българската позиция и не трябва да се спекулира, че ще има промяна, докато трае служебното правителство", каза новият министър Светлан Стоев.

Р Северна Македония е готова да се откаже от ЕС, според Кирил Топалов

Р Северна Македония е готова да се откаже от ЕС, според Кирил Топалов

Разделянето на Албания и РСМ в пътя им към ЕС е напълно реално

Позицията и критиките коментира и Екатерина Захариева. По думите й, тези, че служебният кабинет ще промени позицията на България, са "спекулации, създадени във въздуха".

"България е държавата, която иска повече от всички Северна Македония да започне преговори за членство в ЕС, но няма как да стане на цената на българския национален интерес - целта на членството е да направи съюза по-силен, а не по-слаб". "През всички години не е спирано да се търси решение, има план и ясни условия, договорите трябва да се спазват, независимо от държавите. Убедена съм и се надявам, че ще има подадена ръка, но с ясни условия и от служебния кабинет", увери Захариева.

Преди това бившият външен министър представи новия външен министър от служебното правителство на Румен Радев. 4 години са работили заедно, Стоев има 35 г. стаж, 3 г. посланик, директор в Държавния протокол и с участие в най-отговорните председателства на България.

"Радвам се за избора, в МВнР по време на служебен кабинет е важно да има човек с опит, който познава системата и по време на избори поема голяма тежест за организация на изборите в чужбина", каза Захариева.

Румен Радев заложи амбиция за демократично единодействие във втория си служебен кабинет

Румен Радев заложи амбиция за демократично единодействие във втория си служебен кабинет

Постави задачите: честни избори и Плана за възстановяване

Светлан Стоев си спомни периода преди 4 г, когато Ради Найденов предал щафетата на Екатерина Захариева, не си е представял, че сега ще поема щафетата от нея. Служебното правителство има основни приоритети и задачи, свързани с организирането на следващите парламентарни избори, което ще е задача на външно министерство, ще отговаря за организацията на изборите в чужбина, но няма да се неглижират всички останали външно-политически задачи и ангажименти и приемствеността на външно политическата линия на страната, декларира Стоев. Увери, че неговото верую ще е с голяма част от същия екип да продължи тази линия и "ако някой се опитва да спекулира с националните интереси на това служебно правителство, не е на прав път". Основното мото ще е почтеност, прозрачност, приемственост, а Светлан Стоев ще разчита на всеки един, но и на всички, които са готови да помогнат. Основното правило в работата му ще е екипност.

Снимка 530513

Източник: БГНЕС

Екатерина Захариева също си взе "Сбогом". "За мен беше отговорност и чест да представлявам страната си през тези 4 години, по време на българското председателство на ЕС, успяхме да върнем силата на Западните балкани и няма председателство и сега, което да не я поставя в центъра", отчете тя. Изброи постигнатото - България представлява ЕС в редица международни формати, българската дипломация и администрация, както бизнесът доказаха, че страната е в сърцето на Европа, че можем да предлагаме и реализираме политики по трудни за решаване за ЕС въпроси. "Убедена съм, че България и гражданите ще виждат присъединяването по един механизъм, което е от ключово значение и поставя в ЕС, каза още Захариева. Тя изброи и модернизацията на армията, което ни е направило надежден член на НАТО.

"Нито за секунда не съм се колебала за защита на националните интереси на България, когато бяха нарушавани или застрашавани, а суверенитетът поставен под риск, няма нищо по-важно от тях", добави тя. В заключение Захариева изброи, че присъединяването към ОИСР е факт, а съвсем близо да преговори за членство в Клуба на най богатите и развити държава, има и българи в международните организации - Венелина Тошева, Кристалина Георгиева, избрани с безпрецедентна подкрепа.

"По време на тежките месеци по време на ковид кризата екипите са били 24/7 на разположение на своите граждани, страната ни прибра около 120 000 българи от всички кътчета на света за месец", похвали се министърът. Тя посочи откриването на две нови посолства и две нови консулства, а "дипломацията се е преборила да запази целостта на Балканския регион".

Биографиите и жизненият път на новите служебни министри

Биографиите и жизненият път на новите служебни министри

Това е второто служебно правителство, назначено от Румен Радев

Екатерина Захариев пожела успех на новия министър, размениха си и подаръци.

Двамата министри направиха и общо изявление относно напрежението в Израел: "Осъждат атаките срещу цивилното население, които са неприемливи и трябва да спрат незабавно. Подлага се на терор израелското и арабско население и се призовава да бъде прекратено веднага. Насилието и терорът не са решение. Дълбоко съжаляваме за всеки загубен живот, съболезнования на семействата на жертвите, деца и пострадалите, на които пожелаваме бързо възстановяване. Незабавно деинсталиране, а всички страни да спазват сдържаност и здрав разум".