Дни преди деня на голямото чистене в кампанията на bTV "Да изчистим България заедно", на която news.bg е медиен партньор, Министерство на земеделието, храните и горите мобилизира своите структури за почистване на над 200 замърсени места и зони за отдих в българските гори.

Работещи в над 20 специализирани екипа от структурите на земеделското министерство и техните семейства, ще се включат традиционно в отбора на доброволците за почистване.

За първа година деня за почистване ще е през есента, датата на инициативата е 16 септември.

"Ние искаме да поддържаме духа на българина и любовта му към гората и да кажем колко е важно всички да бъдем внимателни, когато влизаме в гората, да я пазим чиста," коментира Ценко Ценов, директор на дирекция "Гори и лесовъдски дейности" в Изпълнителна агенция по горите.

През предстоящата седмица ще се изяснят и всички места за организирани акции за почистване. В тях ще могат да се включат доброволци от цялата страна.

В подготовката за най-голямата доброволческа акция в България деца и младежи изработиха сувенири от рециклирани материали и нарисуваха горите такива, каквито си ги представят.

На закриване на лятната академия за ученици към национална художествена академия пък талисманът на кампанията Зеленко се появи, за да призове децата да се включат в почистването.

"Не изхвърлям каквито и да е хартийки и пластмасови опаковки не само в гората, защото така освен животинките, навреждам и на самите нас", обясни 11-годишният Мартин.