От понеделник тече одит на Сметната палата в Българската банка за развитие. Това заяви пред БНТ служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев.

Той отбеляза, че това е първият одит в тази институция, като обхватът на работата ще бъде 2020-2021 г.

Към момента ББР не работи добре, не работи ефективно и не се управлява ефективно, посочи Пулев.

Той допълни, че според него има големи пропуски във връзка с процеса на задаване на приоритети за изпълнението на търговските цели, подхода към прогнозирането, към бюджетирането.

По негови думи от началото на тази година, за този отчетен период, за цялата календарна 2022 г. се цели ново финансиране - нови кредити към малки, средни и микропредприятия в размер на 342 млн. лв.

Започва одит във Фонда на фондовете по сигнал за злоупотреби
Обновена

Започва одит във Фонда на фондовете по сигнал за злоупотреби

Министърът на иновациите и растежа ще премахва конфликта на интереси на всички нива

Министърът отбеляза, че последните данни показват, че към края на август банката е подкрепила много малък брой клиенти с общи експозиции около 60 млн. лв.

"Намалихме пет пъти заплатите на членовете на Надзорния съвет на банката до 2000 лв. Ясното ни послание към тях е, че искаме по-добри резултати и по-добър контрол. Ще заздравим капацитета на институцията. Ще предложим нови хора в надзора, които ще работят на същите намалени заплати, но ще дадат нужната стратегия и визия, за да работи по-добре банката като цяло", поясни той.

Пулев допълни, че се разширява продуктовият портфейл на банката. Целта е да се подкрепят малки и средни предприятия.

Правителството одобрява ББР като получател на заеми с държавна гаранция

Правителството одобрява ББР като получател на заеми с държавна гаранция

Средствата са в размер съответно по 175 000 000 евро за всеки

"Няма да пипаме лимита от 5 млн. лева. Ще насочим два нови продукта, разработени в момента. Ще насърчаваме съфинансирането там, където има водеща международна институция, т.е. ББР ще участва като съкредитор по големи експозиции само при условие, че тези експозиции се управляват от друга страна - репутационно издържана", разясни министърът.

Той посочи, че другата мярка е изцяло по инициатива на екипа на министерството. В момента се води дискусия с Българската фондова борса. Насочваме част от кредитите през публичните пазари. Цялата документация по тези кредити ще бъде публична, увери Пулев.