България ще е домакин на Световно джаф турне.

Инициативата цели защита на бездомните кучета по света. Като част от нея у нас ще пристигнат Джоан Лефсън с бездомното преди време куче Оскар.

Страната ни е тринайсетата, която Оскар и неговата собственичка ще посетят. Обиколката им включва 33 държави на пет континента.

Мисията на Оскар е спасителна, нейната цел е да освобождава кучета от приюти за бездомни животни като им намира стопани, уточняват от посолството.

Целта й е също да привлече общественото внимание към 475 милиона кучета като него, които живеят в приюти по целия свят.

Оскар идва в България, за да демонстрира хуманността на осиновяването на бездомни животни. Посланик Нанси Макълдауни приветства идването на Оскар и Джоан.

В подкрепа на тяхната мисия тя отбеляза, че "членовете на общността на Американското посолство се трудят неуморно със своите български приятели и колеги, за да превърнат София в по-безопасно място за домашни любимци, обитатели на приюти за животни и бездомни животни".

Според посланика начинът, по който се отнасяме към животните, е важно отражение за състоянието на обществото ни.

 В София Оскар ще посети Столичната община и общинското предприятие "Екоравновесие", Българското общество за защита правата на животните, Американския колеж и Англо-американското училище.

Обиколката му ще приключи в Южния парк до Посолството на САЩ.