В началото на май паркирането в синя зона в столицата ще става освен с талони, но и с изпратен sms или телефонно обаждане на указания върху табела на съответния паркинг номер.

Това съобщи заместник-кметът по транспорта в столицата Велизар Стоилов, след като столичният общински съвет прие поправките в наредбата за  организацията на движението на територията на столична община.

SMS-ът за паркиране в синя зона ще струва 1 лев с ДДС и ще важи за един час, предаде БНР.

При желание за удължаване на престоя на паркинга, шофьорът ще трябва да изпрати допълнителен sms, уточни Стоилов. Съобщението трябва да съдържа номера на колата, а 55 мин. след плащането шофьорът ще получава известяване, че времето за престои на колата изтича.

Служителите на паркинги и гаражи ще продължат да раздават талони, но след въвеждането на допълнителната система за плащане,  ще обхващат по-голям периметър.

Те ще имат специалen апарат, с който ще контролират неправилно паркираните автомобили или тези, на които им е изтекло времето.

След като изпратят номера на колата на мобилните оператори, за части от секундата служителите ще получават информация за съответната кола.