emaxpress
Социалните работници вече ще дежурят по 24 часа. Това стана ясно от думите на зам.-социалния министър Валентина Симеонова, цитирана от БТА.

Тя уточни, че чрез промяната  вече по всяко време при нужда ще може да бъде намерен социален работник. Служителите ще дават и съботно-неделни дежурства.

На пресконференция в Министерство на труда и социалната политика беше представено споразумение за сътрудничество между институциите в случаи на насилие над деца, риск от насилие и при кризисна интервенция.

То предвижда екипи от представители на 10 институции да работят заедно за закрилата на децата.

Документът ангажира органите по закрила на децата според Закона за закрила на детето - Министерство на труда и социалната политика, Министерство на вътрешните работи, Министерство на образованието, Министерство на младежта и науката, Министерство на правосъдието, Министерство на външните работи, Министерство на културата, Министерство на здравеопазването, Държавната агенция за закрила на детето, Агенция за социално подпомагане и Национално сдружение на общините в България.

Припомняме ви, че темата за ангажиментите на социалните работници стана актуална след последните случаи на насилие над деца.

Най-фрапантният от тях беше свързан с двегодишно момче от Сандански, което бе прието в „Пирогов" с разкъсан пикочен мехур и разкъсано право черво.

Впоследствие стана ясно, че Сашко е бил сексуално насилван от собствения си баща.

Случаят стана скандален, тъй като се оказа, че детето е било приемано многократно в болница, но социалните служби, заради липса на доказателства, не са предприели нищо за закрилата му.