Министерството на труда и социалната политика стартира програма "Милосърдие и солидарност" за предоставяне на социални услуги съвместно с представители на Българската православна църква. Тя е на стойност 160 000 лв.

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева, подписа договор за предоставяне на социална услуга с протойерей Серафим Янев, игумен на Кремиковския манастир.

Задачата на целевата програма, която ще се изпълнява през Фонд "Социална закрила", е да се предостави подкрепа на изпадналите в затруднено положение и на тези, които имат нужда от помощ или приобщаване. Сред задачите й са и модернизиране на материалната база и създаване на условия за предоставяне на социалните услуги чрез осигуряване на съвременно оборудване на помещенията.

Пилотните два проекта включват провеждане на едноседмични православни лагери в Кремиковския манастир за деца и младежи със специални образователни потребности, предоставяне на социална и медицинска рехабилитация, както и скрининг за ранно откриване на гръбначни изкривявания при децата с недостатъчно добро физическо развитие, слаб тонус на мускулите и зрителни смущения. Двата проекта ще стартират от 1 юли 2020 г. и ще продължат пет месеца.