Самолет "Спартан" излетя към Испания, за да прибере нашите ученици с COVID-19. Това се случи днес в 10:39 ч. по маршрут София - Севиля - София, за да извърши авиомедицинска евакуация на шест карантинирани български ученици и двама придружители, съобщи Министерство на отбраната.

На борда на самолета пътува и екип от Военно-медицинска академия. Очаква се обратният полет да се осъществи във вечерните часове на днешния ден.

По-рано днес МО съобщи, че ще изпрати по молба на здравното министерство към Испания военнотранспортен самолет "Спартан". 

Кметът на Нова Загора Николай Грозев съобщи, че има група деца от Професионалната гимназия по техника и технологии "Атанас Димитров" в Нова Загора, които са в Севиля по програма "Еразъм". Изпълняващият длъжността началник на РУО - Сливен Боян Аксаков също съобщи, че има група от областта в Севиля и че част от децата са дали положителен резултат за коронавирус.

Припомняме, на 13 ноември шест от 31 ученици от Професионална гимназия по техника и технологии "Атанас Димитров" в Нова Загора са показали положителни резултати от антигенен тест за COVID-19 точно преди полета на групата от Малага през Мюнхен за София. Направените впоследствие PCR тестове също са били позитивни. Учениците и придружаващите ги учители не са ваксинирани, гласи официалната информация на просветното министерство.

Групата е била на посещение в Севиля, Кралство Испания, по програма "Еразъм" заедно с четирима учители от същото училище.

Прибираме със "Спартан" шестима ученици с COVID-19 от Испания

Прибираме със "Спартан" шестима ученици с COVID-19 от Испания

В момента те са карантинирани сдвама учители в хостел в Севиля

По-късно на 14 ноември 2021 г. учениците с отрицателен резултат на теста заедно с двама учители са се върнали в България. Гимназистите, заразени с COVID-19, и другите двама учители са карантинирани в хостел в Севиля. Учениците нямат симптоми и се чувстват добре.