Дежурен екипаж на самолет С-27J "Spartan" превозиха медицински екип до Албания за безплатните профилактични прегледи на българското малцинство в село Пустец, съобщиха от Министерството на отбраната.

Прегледите се провежда за втора поредна година по инициатива на Фондация "Българска памет" и с подкрепата на Министерството на външните работи и на Министерството на отбраната. Целта на инициативата е да допринесе за подобряване качеството на живот на жителите на общината чрез осигуряване на достъп на специализирани медицински услуги, каквито в момента в региона липсват.

Самолетът e излетял от летище София в 09:45 ч. и е кацнал на летище Тирана в 10:45 ч. на 18 октомври. В 20:30 ч. на 20.10.2024 г. самолетът се приземи обратно на летище София, като задачата по осигуряване на въздушен транспорт на медицинския екип беше изпълнена успешно. Прегледите са се провели събота и неделя - 19 и 20 октомври.

Командир на екипажа беше майор Николай Георгиев, помощник-командир капитан Дичко Узунов, борден инженер - капитан Андрей Андреев и бордна стюардеса капитан Боряна Кръстева.

"Спартан" осигури медицински превоз на дете от София до Германия

"Спартан" осигури медицински превоз на дете от София до Германия

Задачата по транспортирането на медицинския екип и пациента беше изпълнена успешно.