Спаси София предлага нова автобусна линия 173 за по-добър транспорт в южните квартали на София. Предлагам линията да свързва кв. Овча купел и бул "Цариградско шосе", като преминава по бул. "Тодор Каблешков", кв. Хладилника и бул. "Пейо Яворов". Това ще представлява истинска алтернатива - без необходимост от прекачване или пътуване до центъра, заяви Борис Бонев

Според активистите, ползите от предложената линия са много, тъй като се осигурява директна и бърза връзка между квартали като Овча купел, Павлово, Бъкстон, Манастирски ливади, Гоце Делчев, Хладилника, Изток, Полигона и Младост 1, които в момента не са свързани и пътуването помежду им изисква прекачвания и загуба на време. Автобус 173 ще свързва шест радиални булеварди, две метро линии и три бизнес зони с десетки хиляди работещи - при бул. "България", на Хладилника и около бул. "Цариградско шосе".

Нещо повече, предложената линия 173 ще създаде връзка на южните квартали с метростанция Витоша и Хладилника, както и с бул. "Цариградско шосе", без необходимост от продължително пътуване до центъра или прекачване. Най-накрая ще има и градски транспорт до Токуда - една от най-големите болници в града, до която години наред няма никакъв транспорт. Чувствително подобрение ще бъде и новата връзка между бул. "Цариградско шосе" и бул. "Пейо Яворов", която към момента не съществува. - убеден е Борис Бонев.

Снимка 517191

Източник: Спаси София

За да се осигури по-бързо пътуване, в доклада си Борис Бонев предлага линията да се движи като експресна в част от маршрута си, избягвайки зоните със задръствания. "Метрото не може да покрие всички направление и затова е важно да създадем бързи и удобни връзки с наземен транспорт, които го допълват. - казва той. Сред мотивите за въвеждането на новата линия е и подобреното обслужване на кв. Овча купел, като новата линия ще помага за извозването на хората от и до метрото и ще допълва съществуващите автобусни линии.

От Спаси София призовават гражданите да подкрепят предложението като изпратят становище към Столичната община. "В страницата на Спаси София във Фейсбук ще намерите примерно становище и насоки за изпращането му. Призоваваме съгражданите ни да ни подкрепят в името на по-добър и удобен град, тъй като управляващите от ГЕРБ не искат да подкрепят новата линия, добави Андрей Зографски от Спаси София.

Градските активисти припомнят, че предложението е обсъдено и подкрепено от четирите районни кмета, през чиито райони минава удължената линия - Овча купел, Витоша, Триадица и Лозенец.