Черен мерцедес докара до хотел „Пирин" в Сандански престоялата 2 месеца в македонски затвор Спаска Митрова. Точно в 17 часа започна срещата й с премиера Бойко Борисов.

Впечатление прави фактът, че българката изглежда изключително спокойна и свежа само ден след излизането си от затвора.
Митрова бе освободена предсрочно заради добро поведение.

Около половин час продължиха разговорите между Спаска Митрова и премиера Бойко Борисов, след което те се срещнаха с медиите.

Спаска дойде на срещата с майка си. Тя бе лаконична за чувствата, които я вълнуват след излизането от затвора.
Не коментира и преживяванията си в македонския затвор. „Искам да благодаря на цялата държава за всичко, което е направила за мен", каза Спаска Митрова. „Македония ми е чужда", сподели още тя.

Това, за което на този етап тя смее да мечтае, е да започне нов живот в своята родина - България.
Готова е окончателно да напусне Македония и да се премести тук. „Искам да си взема детето и да дойда тук, където ми е мястото", заяви Спаска Митрова.

И до днес не зная къде се намира детето ми", каза още Спаска Митрова, която веднага след срещата с премиера заминава за София.

Тя не даде категоричен отговор дали смята да приеме предложението на министъра без портфейл Божидар Димитров да работи в кабинета му като експерт.

Стана ясно още, че в Македония не са признавали дипломата, която е получила тук в България в Югозападния университет, където е завършила английска филология.

Бойко Борисов не спести критичния си тон към съдебната система в Македония. „През зъби през цялото време сме си мълчали", спомни си той преговорния етап с Македония за освобождаването на Спаска Митрова.

Премиерът обясни, че тази нощ Спаска ще пренощува в резиденция „Бояна" и още в понеделник документите й ще бъдат уредени.
Ще й предложим и работа. Това не е трудно", категоричен бе министър председателят и допълни, че ако дипломата й не се оценява в Македония, то тя е напълно валидна в България.

Борисов подчерта, че държавата ни винаги е била солидарна с българските граждани зад граница, които са пострадали или срещу които има извършена неправда.

Страната ни, по думите на премиера, уважава законите на другите страни. Като пример той посочи случая с Николета и Павел, които изпратихме в Полша.

Бойко Борисов каза още по този повод, че макар държавата да е раздвоила общественото мнение, е изпълнила законите и на България, и на Полша.

„Днешната среща не е антимакедонска и не е срещу Македония", категорично подчерта Бойко Борисов. На Спаска Митрова той пожела бързо да се възстанови.

Щастлив съм от това, че Спаска Митрова е освободена, заяви премиерът Бойко Борисов малко след новината за освобождаването на българката.

Той посочи, че „българските дипломати са се молили на македонската страна като на приятели и съседи, но от там "са се подиграли с нас".

Македония ще чака тепърва много помощ от България за "предстоящите си присъединявания", предупреди премиерът.
В тази връзка той отбеляза, че от страна на България и лично от него това многократно ще бъде напомняно на Скопие.

Припомняме, Митрова бе осъдена на 3 месеца затвор от македонски съд. От ВМРО настояха България да наложи вето на визите за македонци и вето върху членството на страната в НАТО и ЕС докато „югозападната ни съседка не престане с антибългарската си политика".

Министерството на външните работи на България настоя за спешна намеса на македонските власти за изясняване на случая около осъдената българска гражданка.

Близо час около 40 души играха хоро и пяха български народни песни пред македонското посолство в столицата като своеобразен мирен протест в защита на Спаска Митрова, организиран от инициативния комитет.

Случаят придоби политически привкус заради българското самосъзнание и документи на Спаска Митрова.