Държавата има механизми, с които да подпомогне работодателите да повишат заплатите в България.

Това каза социалният министър Емилия Масларова, цитирана от БНР.  

По оперативната програма "Развитие на човешките ресурси", на бизнеса се предоставят 55 млн. лв. за квалификация и усъвършенстване на уменията на персонала, което ще повиши и производителността на труда.

Пакет от спешни мерки за реформа в Главната инспекция по труда ще бъде представен на премиера Сергей Станишев след празниците.

Предлага се засилване правомощията на инспекторите и увеличаване глобите за работниците и работодателите, които нарушават Закона за здравословни и безопасни условия на труд.

„Това при всички случаи означава завишаване на санкциите, завишаване на изискванията, повече правомощия, възможност да се санкционира веднага, възможност не да чакаме да минават някакви решения през някакви съдилища за по 100 или 200 лв. и да не може да се съберат," обясни министър Емилия Масларова.

„Има още нещо много важно - ние променихме правилника и сега инспекторите ще бъдат в много по-голяма степен стимулирани да си вършат работата, тъй като 50% от приходите от санкции и глоби, които се налагат отиват към техните работни заплати т.е. те няма да бъдат изкушени от някой работодател."