Тежкоболната българка Теодора Маджарова вече пътува към България. От Министерство на външните работи информират, че тази сутрин Теодора е тръгнала от Сао Пауло с редовен полет до Истанбул.

Служители на Министерството на външните работи на Бразилия и на авиокомпанията подпомогнаха преминаването през летище "Гуарулос". От болницата в град Можи Гуасу до летището Теодора бе превозена с оборудвана линейка. Теодора бе придружена от две медицински лица и български консул.

Тежкоболната Теодора се прибира от Бразилия

Тежкоболната Теодора се прибира от Бразилия

Състоянието й се влоши след алтернативно лечение при медиуми

На истанбулското летище "Ататюрк" Теодора ще бъде посрещната от специално оборудваната линейка, която ще превози нашата съгражданка до София. Местните институции оказват пълно съдействие. Двама служители в Генералното консулство в Истанбул ще съдействат за бързото преминаване на българската гражданка и придружаващите я през контролните органи.

Ако се появи необходимост Теодора да бъде хоспитализирана, болница, която се намира в близост до летището в Истанбул има готовност да я приеме.

Каракачанов осигури военен самолет да върне болната Теодора от Истанбул

Каракачанов осигури военен самолет да върне болната Теодора от Истанбул

Има рискове самолетът да я транспортира от Бразилия

По преценка на фирмата за медицински транспорт трансферът до Република България ще бъде извършен с линейка, а не със самолет. Причина за това е, че специалистите смятат, че инсталирането на медицинската апаратура в самолет от Истанбул до София би отнело значително време, съществува и риск Теодора отново да бъде подложена на разлика в налягането.

Външно министерство информира, че ГК-Истанбул и ГК-Одрин ще окажат съдействие при преминаването на линейката през държавната граница.