Натискът върху структурите на Спешна помощ нараства пред последните седмица. Това е нормално, след като нараства и броят на заразените пациенти с COVID-19. Първите хора, които ги преглеждат, са екипите на Спешна помощ. Това каза председателят на Националната асоциация на работещите в спешната медицинска помощ д-р Десислава Кателиева в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя подчерта, че въз основа на това дали пациентите са с дихателна недостатъчност, се решава дали да бъдат хоспитализирани. Трудно е да се реши този проблем, той не съществува само у нас, а в цял свят. Трябва да се обяснява малко повече на пациентите кога да си правят PCR тест. В момента са много полезни антигенните тестове, които са доста по-чувствителни. Те хващат вируса по-рано. Не е редно пациентите да си правят снимка, ако нямат оплаквания като задух, обща отпадналост, коментира още специалистът.

Има хора, които се обаждат за съвет по телефона, има и такива, които не могат да определят състоянието, което продължава да бъде риск за нашите екипи. Защото когато не се каже, че пациентът е с температура или че е имал контакт със заразен с коронавирус, екипите ни отиват неподготвени. Не са с напълно защитно облекло, а само с маска и ръкавици, а когато отидеш на място - виждаш съвсем друга картина, допълни Кателиева.

По думите ѝ по този начин е застрашена сигурността на медиците и много лекари вече са заразени. Д-р Десислава Кателиева добави, че големият проблем с високата смъртност на това заболяване е късната хоспитализация и късното болнично лечение. Тя смята, че спирането на плановите операции е опасно, защото при предишното такова е имало много пропуснати пациенти с онкологични заболявания.