ДФ "Земеделие" преустановява до второ нареждане физическите проверки на място в свиневъдните стопанства на територията на цялата страна.

Забраната е разпродадена със заповед на изпълнителния директор на ДФЗ - РА Васил Грудев.

Тя е част от кризисните мерки, предприети от държавата, за превенция и преодоляване разпространението на Африканската чума по свинете (АЧС).

Заразата с чумата по прасетата отново се разраства

Заразата с чумата по прасетата отново се разраства

Новите огнища са 5

Само преди четири дни стана ясно, че заразата с африканската чума по свинете отново се разраства. Същият ден започна умъртвяването на над 40 000 прасета в един от най-големите свинеферми в Брестак.

Освен в Брестак са заразени и стопанства в Шуменско, Габровско и Сливенско. Около огнищата се създават 3-километрови санитарни зона

При планиране на проверките на място ДФЗ ежедневно ще се проследява информацията за актуалната епизоотична ситуация на официалния сайт на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Преди извършване на посещение на място при кандидатите за финансово подпомагане от ДФЗ, ще бъде съблюдавана публикуваната информация от БАБХ, както по отношение местоположението на свиневъдни обекти, така и във връзка с наложените ограничения за придвижване на хора и транспортни средства.