СС-23 От днес, 30 октомври 2002 г., ракетните комплекси СС-23, “Скъд” и “Фрог” вече не съществуват като оръжейни системи в Българската армия, съобщиха от пресцентъра на военното ведомство.

Въпреки трудностите и кратките срокове Министерството на отбраната с помощта на Държавния департамент на САЩ осъществи дейност, в резултат на която България вече не притежава ракетни комплекси от посочения тип.

Специалисти от Българската армия разработиха и реализираха технология за унищожаване на бойните части на комплексите, която осигури пълна безопасност на населението и съхраняване на околната среда.

Значима помощ оказаха водещи учени и специалисти от научни институти, министерства и ведомства. В резултат на детайлната и всестранна подготовка и отличната организация, процесът по унищожаването на бойните части завърши още на 19 октомври.

Бяха унищожени механични компоненти на ракетните комплекси. Съгласно Меморандума за разбирателство между правителствата на Р България и САЩ продължава работата по доунищожаването на остатъчните им поделементи.

Прозрачността и откритостта в процеса на унищожаване на ракетните комплекси СС-23, “Скъд” и “Фрог” се превърна в основа за ефективен диалог между институциите, органите на местната власт и гражданските обединения и укрепи доверието между тях.

Това предизвикателство доказа зрелостта на обществените отношения, израстването на българското гражданско общество и готовността на институциите за диалогичност по всички важни и чувствителни въпроси.