Обсъждането на заплатите на работещите в предприятията с над 50% държавно или общинско участие на днешното заседание на МС не касае пряко стачката на столичния градски транспорт.

Това каза преди днешното заседание на кабинета министърът на транпорта Петър Мутафчиев.

Припомняме, въпросната наредба е сред основните причини за предстоящата обща стачка на транспорта в София.

Той уточни, че целта при това обсъждане е запазването на възможността заплатата в такива предприятия да се определя в зависимост от състоятелността на дружеството и производителността на труда.

Ние, правителството, неведнъж сме заявявали пред синдикатите и пред Съвета за тристранно сътрудничество желанието да обсъдим въпроса със заплатите.
Със стачниците трябва да преговаря принципът (собственика) на дружеството, което е Столична община, уточни Мутафчиев.

Той информира, че преговори се водят със стачниците от заместник кметът на Столична община и това е техен приоритет.

Мутафчиев подчерта, че софиянци не бива да бъдат потърпевши от това, че не може да се стигне до споразумение от работещите в транспорта  и общината.

Мутафчиев добави, че трябва да се водят преговори, за да се стигне до споразумение.
От друга страна не може да няма критерии при определянето на заплатите в предприятията с над 50 % държавно или общинско участие.

Не може едно предприятие да няма средства за увеличаване на заплатите, а да се иска тяхното увеличаване от работещите в него.
Този въпрос трябва да бъде решен от мениджърския екип на предприятието, подчерта министърът.

Същевременно не трябва да се стига и до другата крайност - ако едно предприятие е губещо, заплатите на работещите в него да бъдат прекалено минимални.

Мутафчиев даде пример със железниците, като уточни, че няма печеливши железници, но това не означава, че заплатите на железничарите трябва да бъдат минимални заради това.