Отношенията между България и Сърбия са доброжелателни и се развиват на качествено ново равнище. България и Сърбия отбелязват най-добрия си период в двустранните отношения.

Това бе общата позиция, която застъпиха на днешната си среща министър-председателят Сергей Станишев и военният министър на Сърбия Драган Шутановац, съобщиха от правителствената пресслужба.

Срещата е в рамките на официалното посещение на Шутановац у нас, което е по покана на министъра на отбраната Веселин Близнаков.

„България има възможност в рамките на общите европейски правила да облекчи визовия режим със Сърбия за хората в граничните райони и страната ни заема активна позиция по този въпрос в ЕС", е подчертал премиерът Станишев, цитиран от БНР.

Той е акцентирал и върху двустранното икономическо сътрудничество, което отбелязва траен растеж през последните години.

Като ключов въпрос Сергей Станишев е извел и развитието на инфраструктурата и е запознал своя гост с водещите инфраструктурни проекти у нас. Според него в областта се откриват много нови възможности пред двете страни.

Сред основните теми в разговора е бил въпросът за статута на Косово. „България има интерес той да бъде решен по начин, който няма да превърне областта в огнище на нестабилност." - е подчертал премиерът Станишев, като се е обърнал с призив за конструктивност и прагматизъм в сръбските усилия.

От своя страна министър Драган Шутановац е подчертал приоритетното значение за Сърбия на сътрудничеството с международните сили в областта. Той е определил въпроса за статуса на Косово като много важен тест за демокрацията в западната ни съседка.