Премиерът Сергей Станишев обеща от 1 октомври 8,5 % увеличение на пенсиите за 1,2 млн. души и 60 % увеличение на енергийните помощи за 360 хил. семейства.

"От 1 октомври първо ще се премахне старата несправедливост, натрупана с годините по отношение на пенсиите до 2001 година, които са много ниски и заради това се създава социално напрежение сред пенсионерите. Ще бъдат преизчислени всички пенсии и средното увеличение за около 1,2 млн. души ще бъде около 8,5 %. Ще има хора, които ще получават по-голямо увеличение, защото досега са били ощетявани несправедливо заради старата система", обясни премиерът Станишев, цитиран от БНР.

"Освен това планираме от 1 октомври още две важни мерки. Едната е свързана с енергийните помощи за около 360 хил. семейства. Тези енергийни помощи първо се увеличават с около 60 %, което е значителна сума, защото разбираме, че хората, нуждаещи се от тази помощ, се нуждаят от нея в по-голям обем, отколкото досега. Още повече трябва да се отбележи факта, че от тази година в целия свят, в цяла Европа енергийните цени скочиха драстично", допълни още министър-председателят.

"Другото е вече финансовият пакет за тези хора, които най-тежко чувстват въздействието на инфлацията, и трето - коледната пенсия. Надявам се, при добро изпълнение, тя да бъде още по-висока, отколкото през миналата година", категоричен беше Сергей Станишев.

По време на посещението си в сезонния почивен дом за стари хора и инвалиди в Балчик премиерът коментира и други актуални вътрешнополитически въпроси. Станишев нарече „безумие" намеренията на опозицията да бойкотира тържествата по случай 100-годишнината от независимостта на България.

„Апелирам към всички отговорни политически партии - има място, където да се карат партиите, има къде опозицията да изразява протест срещу управляващите - и в парламента, и по легални начини, чрез демократични средства. Но честването на 100 години от българската независимост не трябва да бъде политизирано. Това е безумие", каза премиерът в Балчик.

На журналистически въпрос, дали ще има ремонт на кабинета след лятната ваканция, премиерът отговори: „Ремонт винаги може да има, ако е необходим. Това е въпрос на целесъобразност."

Станишев даде оценка и на протестите на млекопроизводителите. Според него те са политизирани.