Засилен контрол над нарушителите, превишаващи разрешените скорости, ще се осъществява на територията на целия Европейски съюз от 22 до 28 август тази година.

Контролната операция е поредната органнизирана от Европейската мрежа на службите „Пътна полиция" в ЕС, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Като член на TISPOL "Пътна полиция" в нашата страна организира засилен контрол на скоростта през периода.
При осъществяване на проверките ще бъдат използвани всички налични технически средства за контрол на скоростта, включително и мобилните и стационарни дигитални камери, фиксиращи нарушенията.

Данните сочат, че във всички европейски държави превишената скорост, както и неправилно избраната спрямо конкретните пътни условия, са основен фактор за тежките пътни произшествия и високия брой загинали и ранени.

В България над 50 % от загиналите при пътни злополуки по вина на водачи са загубили живота си в резултат на превишена и несъобразена скорост.

Поредната акция цели постигането на превантивен ефект и намаляване на нещастните случаи, възникнали в резултат на висока скорост.
В нея активно ще контролират скоростта и съвместните екипи на български и румънски пътни полицаи в пограничните зони на двете страни.

При последната общоевропейска контролна операция, насочена срещу превишаването на скоростта, която се проведе в периода от 18 до 24 април т.г., в страната бяха регистрирани общо 9023 нарушения.

5221 от тях бяха засечени с автоматични технически средства. Виновните водачи бяха санкционирани по Закона за движението по пътищата.