Много трудно Каталуния би могла да се отцепи от Испания, въпреки че има подобни предпоставки. Ситуацията е деликатна, но Европейският съюз няма да допусне това да се случи, коментира легендата на Барселона и българския футбол Христо Стоичков.

Стоичков е почетен консул на България в Каталуния, като в качеството си на такъв взе участие в годишната Конференция на почетните консули, организирана от външния министър Кристиан Вигенин.

Горд съм, за мен е голяма чест и отговорност, защото в последните години много българи дойдоха в каталунската област. Надявам се да мога да допринеса с усилията си за подпомагане на сътрудничеството, което би трябвало да имат България и Каталуния", коментира пред журналисти Христо Стоичков след началото на конференцията във Външно министерство.

Легендарният футболист обясни, че съдейства по определени проблеми, свързани с бизнес, спорт и други, но най-вече се старае да помага на хора с проблеми по отношение на издаване на документи. „На Запад нашето име не е много добре котирано. Разправял съм се по нощите с неприятности, но това е задължение, което ми дава увереност, че мога да помогна, за да докажем, че българинът не е втора ръка човек", призна Стоичков.

„Медали и значки не си слагам", отвърна той на въпрос на колко хора е помогнал в качеството си на почетен консул. Нуждаещи се има, защото доста българи са извън страната, а без документи пребиваването на чужда територия е много усложнено. Доскоро Стоичков е помагал да се изпращат хора до Мадрид и Валенсия за документи, защото в Барселона не е имало консулство.

Благодарен съм на министър Вигенин, че откликна на моята молба да се отвори такова консулство, за да се помага на тези хора, защото да хванеш влак или самолет до Мадрид струва 150 - 300 евро", обясни той.

На въпрос на News.bg как стоят настроенията на каталунците за отцепване от Испания в контекста на скорошните събития в Крим, Стоичков отговори с усмивка, че „ситуацията е малко по-деликатна". Има едно напрежение, но въпросът е деликатен, защото Испания е държава с много области и ако Каталуния се отцепи, то баските, хората от Навара, Андалусия може също да поискат това, намекна Камата.

Каталуния дава много пари на Испания - туризъм, агрокултура, спорт и други неща, които носят средства в икономиката на Испания и ще бъде много трудно да се отцепи, защото Европейският съюз просто няма да допусне това да се случи, обобщи едно от най-популярните зад граница българи.