От Столичния инспекторат наблюдават трайна тенденция за почистени от Столична община места и сгради, които след това отново тенденциозно и нарочно са нарисувани и надраскани с нерегламентирани графити.

Такива графити има много в столицата, като от Столичния инспекторат показаха как се почистват графитите от сградата на Дом-паметник на военноинвалидите.

Снимка 516841

Източник: БГНЕС

В списъка на почистените места влизат сградата на Софийския университет, операта, Народния театър и улица "Иван Асен" II.

Началник-сектор на "Контрол на рекламната дейност" в Столичния инспекторат Иво Пенев обясни, че графитърите са предимно малолетни деца или студенти, които по някакъв начин изразяват определен тип субкултура.

"Ясно трябва да се разграничава изкуството от хулиганството", настоя Пенев и призова хората да научат децата си, че такава проява строго се наказва от закона.

Снимка 516836

Източник: БГНЕС

За миналата година от Столичния инспекторат са хванати 20 нарушители, като за това е спомогнало видеонаблюдението. За последните две години са почистени над 4 000 квадратни метра нерегламентирани графити от фасадите и архитектурата на различни сгради.

Общинска полиция също активно ще се включи в залавянето на нарушителите. Глобите за установено такова нерегламентирано нарушение също ще бъдат завишени в размер от 100 до 5 000 лева.

На въпрос на news.bg дали хванатите нарушители по някакъв начин са превъзпитани от наложената им глоба, Пенев отбеляза, че няма случай, в който да е заловен графитър, да му е съставен акт и провинилият се да напише в акта, че се извинява за постъпката си, както и че няма да прави повече такива неща.

Колкото повече хванати имаме, толкова по-добър резултат ще имаме, надява се Иво Пенев.