Стотина души се събраха в градинката зад министерство на земеделието и храните, за да почетат геноцида над арменския народ.

Сред тях бяха депутати от „Атака", начело с лидера Волен Сидеров, младежи от ВМРО, Владимир Дончев от НДСВ, Иван Сотиров от СДС, Любен Дилов - син.

Момчета държаха плакат с надпис: "Турция, признай геноцида над арменския народ".
Присъстващите запалиха свещички в памет на жертвите.

Свещеници прикадиха с тамян и прочетоха литургия на арменски език. Водещата на церемонията изтъкна, че в такъв момент я няма българската държава, липса и отношението на българския парламент.

Присъстващите отчетоха с признателност жеста на общинските съвети на Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Силистра, Видин, Пазарджик, Добрич, Шумен и Бяла Слатина, които официално признаха геноцида над арменския народ.

94 години след масовото унищожение на арменския народ от Османската империя светът остава разделен на две - тези, които признават геноцида, и тези, които отричат този исторически факт.

От името на „Атака" слово произнесе Станислав Станилов. Към присъстващите той се обърна с думите „Братя арменци и братя българи", подчертавайки близостта между двата народа и общите страдания.

Ние сме братя по съдба", каза депутатът и не пропусна да изтъкне, че само представители на опозицията са на днешното събрание, а ги няма представители на управляващите.

Ние сме тук не за политика, а от човещина каза още Станилов.

Той каза още, че арменците винаги са били част от българския народ и тържествено обеща, че първият документ, който „Атака" ще внесат в следващия парламент, ще е декларация за признаване на арменския геноцид.