Въпреки дъждовното време стотици почитащи Празника на труда не се уплашиха и дойдоха на тържествата в Борисовата градина.

Освен верни поддръжници на социалистическата идея присъстваха и привърженици на земеделския съюз „Ал. Стамболийски", както и Васил Яначков от синдикат „Металици" към КНСБ.

Честит първи май, скъпи приятели." С тези думи се обърна към множеството лидерът на БСП - София Румен Овчаров. В дъждовното време той видя добър знак и изтъкна, че социалистите през последните 20 години по различен начин са посрещали празника на труда, но никога в дъжд.

„Очевидно ще ни върви по вода на тези изключително важни избори, които предстоят", заяви Овчаров.

Сергей Станишев:
Можем да изведем България през тези бурни води! 

Речта му бе прекъсната от Интернационала, а след изпълнението Овчаров продължи: „За първи път очевидно ще спечелим тези избори и то по категоричен начин".

Лидерът на БСП-София постави акцент в речта си върху експертността на правителството, което има опит в управлението по време на криза. България няма право на импровизации, категоричен е Овчаров подчерта, че днес социалистите трябва да дадат ясен знак, че ще се справят с предизвикателствата и то не само с тези, които са във вътрешен план.

Той не пропусна да посочи и грешките на правителството - непостроените магистрали, проблемите с еврофондовете, неуспешната реформа в съдебната система. Никой не може да ни помогне, ако не можем да си помогнем сами", каза още Овчаров.

Лидерът на БСП и министър-председател Сергей Станишев призова червените симпатизанти заедно да преодолеят трудностите, „пред които всички сме изправени".

Той им благодари за подкрепата, оказана на кабинета през трудните по думите му, четири години управление, които са били обаче и ценен опит за БСП и КБ и са доказали, че социалистите могат да се справят с трудностите.

Да направим България член на ЕС бе важна задача, каза още премиерът и допълни, че предстои да се постигнат поставените цели - по-високи доходи и икономически растеж.

По думите му успехите на кабинета са благодарение на подкрепата на симпатизантите на социалистите. „Най-ценно е вашата подкрепа, вашето доверие", изтъкна лидерът на социалистите.

Най-ценно е вашата подкрепа, вашето доверие, изтъкна лидерът Станишев.
 

Той не избегна въпроса за финансовата криза, която според него изисква много динамично управление и чувство за отговорност.

"Можем да изведем България през тези бурни води", категоричен е Сергей Станишев - С вас заедно, можем да се справим със всичко".

Друга важна тема в първомайската реч на лидерът бяха и предстоящите избори. По думите му евровотът ще бъда тест за всяка една партия и коалиция.

Той бе категоричен, че левицата се явява на 7 юни консолидирана и обединена. „Ние можем и ще спечелим изборите за ЕП", категоричен е соцлидерът. Станишев също видя добра поличба в днешния проливен дъжд.

Освен че той означава добра реколта за земеделците, дъждът е добър знак и за българския социализъм. „Всички заедно ще победим в името и за България", заяви премиерът.

Коалиционният партньор в КБ социалдемократът Георги Анастасов заяви: „Да спрем мутрите в българската политика. Победата на 5 юли трябва да засвидетелства единството на българската политика".

Присъстващите развяват знамена - червеното знаме на БСП и българския трибагреник. Някой носеха и балони - бели, червени и зелени. По-смелите дори тропнаха хорце.
Организирано с автобуси симпатизанти на БСП пристигаха от провинцията. 

Ивайло Гюров поздрави мнозинството с песен на Емил Димитров „Ако си дал", както и с народната „Девойко, мари хубава".