Студенти отправиха предизвикателство към българските политици да направят заедно пролетно почистване в Студентски град навръх Цветница.

Масовата акция за събиране на боклуците от най-голямата градинка в кампуса - тази зад бл. 38, е по инициатива от университетска телевизия Алма матер и студентски организации и е с начален час 11 ч. на 12 април.

"Имаме предложение, на което не можете да откажете - пролетно почистване за бъдещето на България" гласи призивът на студентите.

Освен материали за събирането на сметта организаторите са подготвили и музика на живо в изпълнение на студентски състави.

"Всеки ден през градинката зад 38-ми блок минават стотици студенти, а състоянието й е меко казано трагично", казва сценаристът в "Ку-Ку: Презареждане" Иван Ангелов.

"Затова каним всички политици, които се чувстват отговорни за бъдещето на България, да се включат в почистването на тази емблематична за българските студенти градинка", допълва Ангелов.

Студентите са намерили и начин да покажат, че са свикнали да живеят и да правят изкуство във всякакви условия и от всякакви материали. Някои от героите в предаванията на Алма матер ТВ и студенти от Националната художествена академия ще подготвят скулптури от боклук. Те ще бъдат подарени за спомен на най-активните в почистването политици.

"На всички ни се иска да живеем сред зелени площи, но реалността е малко по-различна и ни се налага да газим всеки ден в боклуци", отбелязва Мариана Конова, председател на Студентски съвет в журналистическия факултет на СУ.

"За щастие наближават избори и се надяваме това да накара много от политиците да проявят все пак загриженост и да се отвърнат на нашия призив да допринесем заедно за един по-чист Студентски град."