С масови протестни действия заплашиха няколко студентски организации, тъй като никой от поканените държавни институции не се отзова на поканата им за обсъждане на проблемите в Студентски град. Това съобщи БНР.

Студентите не са били допуснати на вчерашната среща в УНСС, на която присъства президентът Георги Първанов и столичният кмет Бойко Борисов. Студентите определиха срещата като тайна.

В същото време на продължаващия форум в УНСС, който съвпадна по време с днешната дискусията, организирана от няколко студентски организации, премиерът Сергей Станишев заяви, че МВР трябва да засили полицейското присъствие в "Студентски град".

"Понякога развлеченията там достигат до, меко казано, доста екстравагантни форми", коментира още премиерът.

По думите му демонстрациите по повод смъртта на студента Стоян Балтов са индикация за „събуждане на гражданското самосъзнание, което е нещо положително".

За гарантиране сигурността в "Студентски град" водеща мярка е и готвеният от Министерски съвет законопроект за реституцията и застрояването на територията на студентското селище.

"Имаме сериозен проблем с капацитета на национално ниво по работата за усвояване на еврофондовете и като цяло имаме проблем с качеството на администрацията", заяви Станишев в отговор на въпрос какво ще гарантира ефективното използване на планираните средства за развитие на инфраструктурата и за лошото усвояване на евросредствата.

„Винаги съм отстоявал принципа, че трябва да има максимална прозрачност и контрол", каза още премиерът и припомни, че той нееднократно е настоявал за създаване на парламентарна подкомисия, при която отделните министерства да се отчитат са извършената работа и изразходваните средства.

По думите му в България в продължение на много години контролът е бил занижен. Именно затова се правят и промени в законодателството, както за усвояването на българските публични средства, така и за европейските.

Междувременно състав на Софийския апелативен съд остави в ареста двамата обвиняеми за смъртта на Стоян Балтов.

Апелативният съд отмени определението парична гаранция от 500 лева на Александър Данаилов и потвърди ареста на Вили Георгиев. Според защитника на Данаилов неговата вина не е доказана по категоричен начин.

Смъртта на Балтов е резултат от най-малко 9-10 удара по главата на младежа.
Откритата следа върху лицето на Балтов от лявата маратонка на Данаилов не е категорично доказателство.

Двамата защитници на Вили Герогиев отказаха коментар след произнасянето на определението.