Светият Синод на Българската православна църква в свое обръщение относно предстоящото поредно издание на ежегодното шествие в подкрепа на ЛГБТИК+ общността "София Прайд" изразява категоричното си неодобрение и несъгласие и се противопоставя на организирането и провеждането на гей парад на 18 юни (събота) в София.

"Водени от загриженост за човека, който е създаден по Божий образ и подобие, с бащинска загриженост подчертаваме изконните истини за човечеството и настоятелно потвърждаваме, че хомосексуалното поведение е напълно съзнателно и греховно променяне на дадената от Бога полова идентичност", заявяват от Св. Синод. В обръщението се подчертава, че половата ориентация не е въпрос на избор, а твърдо установена даденост, като от Църквата се позовават на писаното в Библията по темата.

"Като пастири сме силно притеснени от засилващите се тенденции сред българското общество, в което приемането на хомосексуалните действия като нещо нормално и дори естествено сред младежта се увеличава. Проповедта и гласът на Църквата Христова в света наред със своето онтологично действие - да посочва категорично кое е добро и кое е зло е и да проповядва с бащинска загриженост библейските и християнски нравствени ценности завещани ни от Самия наш Творец", отбелязват от Светия синод.

14-то издание на "София прайд"

14-то издание на "София прайд"

"Имам петима сина и не искам те да не преживяват хомофобията никога"

Българската православната църква не намира извинение за плътското взаимодействие на хора от един и същ пол, които определя като противоестествени и неприсъщи на човешката природа.

"Цялата православна антропология, категорично заявява, че единствената цел на човешкия живот, включително телесното му битие, е да прославя Бога. Тя подчертава и Христовата заповед: "Бъдете съвършени, както е съвършен Небесният ваш Отец" (Мат. 5:48); както и увещаването на св. апостол Павел - "прославете Бога в телата си!" (1 Кор. 6:20)", се казва още в обръщението.

От Св. Синод допълват, че Православната църква всякога се е обявявала за зачитането на свободната воля на човека в избора определящ живота му, но наред с това категорично е отстоявала "моралните истини", без да се влияе от натиска на силните на деня, от модата и суетата на времето.

Без инциденти и нарушения на двата парада в София

Без инциденти и нарушения на двата парада в София

Полицията с отчет

За Светия Синод е обезпокоително също, че по време на гей парада се организира и подвижна сцена за деца, които да наблюдават и дори да участват в това "неприемливо събитие". От църквата се аргументират и с цитат от Евангелието на Матей - "който съблазни едного от тия малките, които вярват в Мене, за него е по-добре да му надянат воденичен камък на шията и да го хвърлят в морската дълбочина" (Мат. 18:6).

"Призоваваме всички отговорни институции да сторят всичко по силите си за спирането на този акт на помрачение на ума и въвличането на най-малките и чисти по сърце в това събитие, проява на най-висша форма на разложение в нравствените и морални принципи в обществото ни.

Като отправяме искрена молитва към Господ Иисус Христос да просвети сърцата на всички, които се готвят да участват в непристойното събитие в София на 18.06.2022 г., да укрепи хората, от които зависи спирането на предстоящото събитие и да им даде разум да познаят Истината", подчертават от Светия Синод на Българската православна църква.