С построяването на знаменния взвод на Националната гвардейска част и представителните части на Българската армия със знамената светини, представителните и бойните знамена бе поставено началото на честванията по повод Деня на Храбростта и празника на Българската армия пред паметника на Незнайния воин в столицата.

Върховният главнокомандващ Българската армия, президентът Росен Плевнелиев прие почетните роти, сред които тези на Военната академия „Г.С.Раковски“, Националната гвардейска част с бойното знаме на частта, Националния военен университет „Васил Левски“, представителни блокове на Сухопътните войски, на Военновъздушните и Военноморските сили, както и на „Военна полиция“.

Церемонията започна с празничен водосвет на бойните знамена, знамената светини и представителните знамена. Камбанен звън от храм-паметник „Св. Александър Невски” и Руската черква в столицата огласиха площада.

Негово Светейшество патриарх Неофит поздрави българските войници по повод Деня на храбростта и празника на Българската армия. Патриархът благослови българските държавници и военни по случай празника. В словото си той отбеляза, че българският воин е спечелил не малко битки.

Свeти Георги е винаги близо до нас”, отбеляза патриарх Неофит на 6-ти май – денят, в който църквата почита паметта на Св. Георги Победоносец, мъченик за Христовата вяра и покровител на войнството.

В церемонията по почитане паметта на българското войнство участват председателят на Народното събрание Цецка Цачева, министърът на отбраната Николай Ненчев, както и бивши министри на отбраната, сред които Бойко Ноев, Ангел Найденов, народни представители, представители на Столичния общински съвет, председателят на Българския Червен кръст Христо Григоров, бивши военни и ветерани от войните.

Церемонията пред паметника на Незнайния воин продължи с поднасянето на цветя и венци в памет на загиналите герои. Гвардейският представителен духов оркестър изпълни химна на България и бойния марш „Велик е нашият войник”.