За шеста година 20 юни се отбелязва като Световен ден на бежанците - ден, в който народите по света изразяват своята съпричастност и солидарност със съдбата на милиони хора, принудени да напуснат родните си страни, за да се спасят от преследване, насилие и граждански войни.

Тази година в нашата страна денят ще се отбележи под надслов „Дайте надежда на бежанците в България!".

По данни на "Бежанско-мигрантската служба" на БЧК към 30 април 2007 г. в България живеят 1 415 чужденци с бежански и 3 548 с хуманитарен статут.

Броят на бежанците в света отново започна да се увеличава, за пръв път от пет години насам, предупреждава Върховният комисариат на ООН за бежанците /ВКООНБ/ по повод днешния ден.

По данни на организацията броят на бежанците през 2006 г. е достигнал най-високото си равнище от 2002 г. насам и е нараснал с 14 процента, или 1.2 милион души, спрямо 2005 г.

Като се прибавят 4.3 милиона палестински бежанци, за които се грижи Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци и за трудоустрояването им, общият брой на бежанци в света достига 14 милиона души.

Това се дължи до голяма степен на милион и половината иракски бежанци, които са намерили убежище главно в Сирия и Йордания, се казва в доклад на ВКООНБ, озаглавен "Световни тенденции през 2006 г."

В Европа броят на бежанците е намалял благодарение на натурализирането в Сърбия на 37 000 бежанци от Босна и Хърватия.

Най-многобройната група бежанци в света са афганистанците - 2.1 милиона души, намерили убежище в 71 различни държави. Следват иракчаните - 1,5 милион, суданците - 686 000 и Демократична република Конго и Брунди - по 400 000 души.

Най-много бежанци приема Пакистан - 2.1 милиона, следван от Иран. Тези две държави приемат 20 процента от общия брой бежанци в света. След тях се нареждат САЩ, Сирия и Йордания.