"От дистанцията на времето можем да кажем, че Руско-турската освободителна война е една от най-честните и справедливи войни на Европа".
Това заяви държавния глава Георги Първанов по случай 3 март - ден на Освобождението на България.

По думите му Руско-турската освободителна война носи избавление на един страдал, но достоен народ. Държавният глава изтъкна още, че 131 години по-късно българите честваме победоносния край на една епохална битка, каквато е битката за свободата на България.

„Признателни сме към тези, които бяха съпричастни към българския народ", каза още Георги Първанов.
По думите му в този ден първите думи, с които го свързваме, са за руския и за другите народи, които са взели участие с освободителните битки.

„Нашата свобода не е случаен исторически подарък", каза президентът. По думите му едва ли би имало руско-турска освободителна война, ако не са били опълченците и свършеното от тях през десетилетията.

"Българската свобода не беше дочакана, тя беше извоювана", подчерта президентът Георги Първанов. "Българският народ заслужи своята свобода", категоричен бе той.

По думите на президента Освободителната война е сложила край на вековното османско робство и е дала шанс за развитие на страната ни. "Войната върна България на европейската политическа карта", каза Георги Първанов.

По думите му, най-важният резултат от Руско-турската освободителна война е възраждането на българската държавност.
"Нашата освободителка вложи много усилия в съзиждането на новата българската държавност", каза още президентът.

Според него не трябва да се забравя ролята на народа в обществения и политически живот на страната. Това е особено важно в настоящия момент. Президентът изрази надежда, че ще извлечем поуки от историческото си минало.

"В историята ни има много омраза и конфронтация, които са изцедили силите на народа, но има и единение около националните ценности", коментира държавният глава. "Сега, когато бушува световна икономическа криза, трябва да прочетем вярно историята", смята Георги Първанов.

Според него са необходими единни действия, за да се запази българската икономика и общество. "Да живее Отечеството!", завърши речта си държавният глава.

На колене бяха почетени жертвите за национално освобождение. Венци бяха положени на паметника „Цар Освободител". Традиционно тържествената заря започва с посрещане и отдаване на почит на знамената светини.

Тази година тържествената церемония се ръководи от ген. майор Константин Попов. За първи път от 1989 г. командването на тържествената заря е поверено на професионален пилот.
Сред официалните лица са премиерът Сергей Станишев, председателят на Народното събрание Георги Пирински, посланици, военни аташета, политици.