Най-горещото място в България днес е Сандански. Там към 18 часа е измерена температура от 41,5 градуса на сянка, съобщиха от НИМХ-БАН.

В най-горещия летен ден, освен в Сандански, са регистрирани температурни рекорди в Сливен - 39 градуса, Пазарджик - 40,8, Кърджали - 39 градуса.

Рекордно топло е било и в Карнобат - 39,5 градуса, Елхово - 38,6, Добрич - 37,2, Велико Търново и Шумен - съответно 40,5 и 38,5 градуса.

На връх Мусала е измерена също рекордно висока температура - 17,6 градуса.

Привечер в Северозападна България ще се появи и ще се усили вятър от северозапад, с който ще започне да нахлува хладен въздух. Утре се очакват значително по-ниски температури.

Високи са били градусите в Русе, Хасково и Пловдив, където са отчетени температури около 40 градуса, но без това да е рекордно.

В София и Силистра е било сравнитлно по-хладно, от колкото в Сандански. Термометрите са ударили съответно 36,7 и 36,5 градуса.

Около 38 градуса са регистрирани в Гоце Делчев, Стара Загора, Ловеч, Плевен и Свищов.

Заради опасността от нарушаване на пътната настилка на улиците и булевардите на територията на Столична община се забранява влизането на товарни автомобили с допустима максимална маса над 20 тона.

Навсякъде, където температурите са по високи от 34, 35 градуса, е забранено придвижването на камиони с маса по висока от 20 тона.

Това се налага заради високите температури с оглед предотвратяване образуването на трайни деформации по асфалтовите настилки.