Имаме уверения от държавата, че за "Топлофикация" природен газ ще има до края на месец май. Това обаче са увeрения, предстои тепърва да видим разчети, доказателства, план и начин за обезпечаване с оглед извънредната обстановка. За градския транспорт също имаме обезпечаване с доставчиците на Столичния автотранспорт, т.е. не говорим за целия градския транспорт, а само за автобусите, половината от които се движат на природен газ. Там имаме отново обезпечаване до края на месец май. Това каза председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев, след като ръководствата на "Топлофикация - София" ЕАД и "Столичен автотранспорт" бяха изслушани на заседание на Постоянната комисия по инженерна инфраструктура към СОС.

"В случай, че няма решение на въпроса с доставките за България изобщо има голям риск автобусните разписания да бъдат празнични, т.е. да бъдат намалени наполовина разписанията, съответно - да бъде разреден градският транспорт", заяви Георгиев. Той допълни, че тук решаващата роля е на държавата, тъй като горивото и ангажиментът за неговото осигуряване е нейн. "Получили сме уверения дотук, но да видим и конкретни адекватни действия, защото въпросът е от изключително значение, както за осигуряването на работата на "Топофикация" и топла вода на софиянци, така и за безопасното придвижване в градския транспорт".

При липса на газ ще намалеят на половина колите, обслужващи градския транспорт в София

При липса на газ ще намалеят на половина колите, обслужващи градския транспорт в София

От 450 коли на автотранспорта, 250 са само на газ

На въпрос дали се очаква поскъпване на билета в градския транспорт той отговори: "Такова отдавна се налага. Неслучайно от месеци искаме от държавата необходимите компенсации в размер на 178 млн. лв. Получихме 15. Получихме обещание, че това ще стане с актуализацията на бюджета. В момента не обсъждаме поскъпването на билета за градския транспорт, нашата най-важна задача е да осигурим работата на градския транспорт на първо място. Той изпитва огромни затруднения, за които ние от месеци алармираме". От думите на Георги Георгиев стана ясно също, че на този етап не се обсъжда и закриване на линии.

Председателят на СОС посочи още, че възможен план "Б" за "Топлофикация" за в случай на изчерпване резервите и липса на нови доставки на природен газ след 1 юни може да бъде преминаване на мазут. Това обаче не може да продължи твърде дълго заради екологичния ефект и заради мощностите, които имат възможност за определен период на работа с това гориво. Освен това мазутът е и по-скъп. "Проверен е резервът, има мазут, ще се закупи и допълнително такъв, но това за нас е крайно нежелан вариант", отбеляза той. Като резервен вариант се проверява и дали ще има достатъчна полза от евентуално намаляване на температурата на топлата вода, за да бъде такава мярка ефективна.

"340 млн. лв. е щетата за "Топлофикация" за това, че от есента до днес няма пълна компенсация на поскъпването на природния газ, каза още Георгиев.

Изпълнителният директорът на "Топлофикация София" Александър Александров заяви: "Ако се стигне до прекратяване на доставките на газ, "Топлофикация" има разработени варианти, в които използвайки своето резервно гориво ще осигури не по-малко от 2 месеца. А ние вярваме, че при всички положения бихме могли да го осигурим до края на летния период или до началото на следващия зимен период, работа на дружеството с резервно гориво, което имаме".

По думите му "Топлофикация София" е изключително пригодена да работи с мазут, като са осигурени необходимите количества, свързани с изискванията на държавата за поддържане на запас от резервно гориво. Александров допълни, че въпросът дали евентуално използване на мазут ще се отрази на сметките предвид по-високата му цена трябва да бъде решен от КЕВР, но според него по-скоро това няма да се случи.

Има газ за "Топлофикация" и градския транспорт в София за април и май

Има газ за "Топлофикация" и градския транспорт в София за април и май

Разработени са кризисни планове за в случай на намаляване или спиране на доставките

"До момента имаме всички уверения, разговорите, които кметът Фандъкова проведе, ние с "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз", сочат, че към момента няма проблем с доставките на газ за "Топлофикация", каза той. Александров допълни, че уверенията за това са до края на май, но той смята, че проблем няма да има до началото на следващия отоплителен сезон, докогато има достатъчно време да бъдат предприети мерки за доставка на газ от други източници.

Във връзка с евентуалното намаляване на температурата на топлата вода той обясни, че в момента изискванията са да се поддържат 65 градуса, като те могат да бъдат намалени до 55, което ще е напълно достатъчно за домакинствата, а ще доведе до сериозна икономия на гориво.