Проблемите, свързани с трафика на хора и наркотици, контрабандата на стоки и други трансгранични престъпления ще са сред темите на кръглата маса „Укрепване на правосъдието и правоприлагането в граничните райони", организирана днес от Центъра за изследване на демокрацията организира.

Основен лектор ще бъде Иън Доусън, прокурор от Британската кралска прокуратура, който ще сподели опита на прокуратурата в Англия и Уелс в противодействието на трансграничната престъпност.

Целта на дискусията е да бъдат представени общите проблеми и спецификите в разкриването, разследването и наказването на трансграничната престъпност, както и на международното сътрудничество в тази сфера.

Участие в кръглата маса ще вземат Гарет Робъртс, втори секретар в Британското посолство в София, Камен Михов, прокурор от Върховната касационна прокуратура, Румен Киров, следовател в Националната следствена служба, Стоил Сотиров, съдия във Върховния касационен съд и председател на Съюз на съдиите в България и др.

Сред поканените са още представители на съдебната власт, митниците, полицията, Министерството на правосъдието, неправителствени организации и експерти, ангажирани с проблемите по разкриването, разследването и наказването на трансграничните престъпления.

С присъединяването на България към ЕС границите й с Турция, Македония и Сърбия, както и черноморската граница се превърнаха във външни граници на съюза.

С това престъпленията и митническите нарушения при преминаването на тези граници станаха проблем не само за националната сигурност, но и за сигурността на ЕС. Много от тези престъпления и нарушения са свързани с организираната престъпност и крият риск от корумпиране на митнически служители, гранични полицаи, дознатели и магистрати.

От май 2006 г. Центърът за изследване на демокрацията с подкрепата на Британското посолство в София работи по двугодишен проект за подобряване на ефективността на разследването и наказателното правосъдие по дела за трансгранични престъпления - трафик на наркотици и хора, контрабанда на стоки и др.